Ik wil vrijwilliger brandweerman/-vrouw worden

Heb jij een vurig voor de brandweer?

Altijd al gedroomd van brandweerman te worden? Nu is je kans!

Momenteel loopt er een vacature voor beroepsbrandweerman/-vrouw. Alle info hierover kan je hier vinden. 
Momenteel zijn er geen vacatures voor vrijwilliger brandweerman/-vrouw. Wil je op de hoogte worden gehouden van toekomstige vacatures, schrijf je dan hier in. 

Brandweerman of -vrouw, dat word je niet zomaar. Je wordt het omdat je gedreven bent om andere mensen te helpen. Als brandweerman of -vrouw sta je dus garant voor de veiligheid van de inwoners van je gemeente en andere gemeenten in de hulpverleningszone. Je maakt deel uit van een hechte ploeg waar teamgeest centraal staat. Want voor, tijdens en na elke interventie ga je voor elkaar door het vuur.

Brandweerman of -vrouw zijn is een uitdagende, afwisselende maar ook veeleisende job. Als vrijwilliger stel je je beschikbaar voor je brandweerpost om zo een minimale uitruk te kunnen garanderen. Elke oproep is anders, gaande van brand, hulpverlening, redden van dieren tot ondersteuning op logistiek of technisch vlak bij een ongeval of andere incidenten. Daarom stellen we een aantal eisen aan al onze brandweerlieden, dit zowel voor fysieke conditie, voor handigheid als voor karakter.

Goesting gekregen en wil je meer weten? Loop gerust eens binnen bij je dichtsbijzijnde brandweerpost of stuur je vragen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen? 

 • Belg zijn of burger van een ander land behorende tot de Europese Economische Ruimte of van Zwitserland;
 • Ten minste 18 jaar oud zijn;
 • Een gedrag hebben dat in overeenstemming is met de eisen van de beoogde betrekking. De kandidaat bezorgt een uittreksel uit het strafregister dat afgeleverd dient te zijn binnen een termijn van drie maanden voorafgaand aan de uiterste datum voor het indienen van de kandidaturen;
 • De burgerlijke en politieke rechten genieten;
 • In orde zijn met de dienstplichtwetten;
 • Houder zijn van rijbewijs B; 
 • Houder zijn van een Federaal Geschiktheidsattest (FGA) 

Een FGA, wasda? 

Voordat je kunt solliciteren bij de brandweer - als vrijwilliger of beroeps - moet je dus eerst een federaal geschiktheidsattest (FGA) behalen. De selecties zijn over heel het land hetzelfde en bestaan uit 3 modules; een competentietest, een handvaardigheidstest en een fysieke geschiktheidsproef. Het FGA-attest is voor onbepaalde duur geldig, met uitzondering van de lichamelijke geschiktheidsproeven die slechts twee jaar geldig zijn. Als je geschikt bent bevonden, krijg je jouw attest. Met dit attest op zak kun je dan solliciteren bij de brandweer. Dit is echter geen garantie op een plaats in een brandweerpost. Daarvoor dien je ook de rest van de procedure te doorlopen.


Je kan op volgende data terecht in Campus Vesta om je FGA te halen:

 • 24 april 2020 (inschrijven vanaf 30 maart 2020 - o.v.b. van ontwikkelingen inzake COVID-19)
 • 29 mei 2020 (inschrijven vanaf 27 april 2020)
 • 19 juni 2020 (inschrijven vanaf 25 mei 2020) 

Heb je al een FGA maar zijn je sportproeven na 2 jaar vervallen? Je kan er op deze momenten ook terecht om deze proeven te verlengen. 

Je kan inschrijven via de website ikwordbrandweer.be waar je ook extra info kan vinden over het federaal geschiktheidsattest en bij onze veelgestelde vragen kan je tips vinden om je voor te bereiden.

 

 

 • Start
 • Werken bij de brandweer
 • Ik wil (vrijwillig) brandweerman/-vrouw worden