Activiteitenrapport 2023

In dit activiteitenrapport van 2023 krijg je een overzicht van onze inzet en prestaties in het voorbije jaar. 

Dit rapport biedt zo een inkijk in onze werking, waar we geconfronteerd worden met de nodige uitdagingen. Zo namen we enkele grote stappen om de werking van de Dringende Geneeskundige Hulp binnen onze hulpverleningszone te versterken: 2023 was de opstart van een commissie DGH die nadenkt over de toekomstvisie binnen de HVZ en een technische commissie DGH die bestaat uit operationele medewerkers. 

In 2023 werden ook een aantal cruciale provinciale afspraken gemaakt om meer in te zetten op interzonale samenwerking en expertise te delen. Zo werden de specialisaties bekeken en verdeeld, onze hulpverleningszone zal zich in de toekomst vooral richten op de specialisaties natuurbrand en meetploegen. 

Elk jaar zoeken we nieuwe brandweervrijwilligers om ons team te versterken, altijd een uitdagende zoektocht om gemot iveerde collega’s te vinden. We erkennen ook het belang van preventie als een cruciale component van onze missie en gaan voor een (brand)veilige hulpverleningszone. 

Bovendien blijven onze medewerkers zich voortdurend bijscholen, iets waar we veel belang aan hechten. In 2023 voltooiden ze samen meer dan 37911 opleidingsuren. 

Belangrijke kanttekening is dat dit rapport niet enkel inzicht geeft in onze operaties maar ook in onze inspanningen op vlak van preventie, bedrijfsvoering, logistiek, opleiding en samenwerking met andere hulpverleningszones. Het is een  momentopname en we blijven ons dagelijks inzetten voor de hulpverlening in ons gebied. Onze 495 medewerkers hebben in 2023 weer bewezen klaar te staan voor elke uitdaging en we willen hen hiervoor oprecht bedanken. 

Sterk werk! 
Frank Wilrycx, Voorzitter Kol. Luc Faes, Zonecommandant