Ik wil (vrijwillig) brandweerman/-vrouw worden

Heb jij een vurig voor de brandweer?

Hulpverleningszone Taxandria gaat op zoek naar 50 vrijwillige brandweermannen en -vrouwen voor brandweerposten Arendonk, Ravels, Turnhout, Vosselaar, Kasterlee, Beerse, Merksplas, Rijkevorsel, Hoogstraten, Meerle en Baarle-Hertog.

Altijd al gedroomd van brandweerman te worden? Nu is je kans!

Brandweerman of -vrouw, dat word je niet zomaar. Je wordt het omdat je gedreven bent om andere mensen te helpen. Als brandweerman of -vrouw sta je dus garant voor de veiligheid van de inwoners van je gemeente en andere gemeenten in de hulpverleningszone. Je maakt deel uit van een hechte ploeg waar teamgeest centraal staat. Want voor, tijdens en na elke interventie ga je voor elkaar door het vuur.

Brandweerman of -vrouw zijn is een uitdagende, afwisselende maar ook veeleisende job. Als vrijwilliger stel je je beschikbaar voor je brandweerpost om zo een minimale uitruk te kunnen garanderen. Elke oproep is anders, gaande van brand, hulpverlening, redden van dieren tot ondersteuning op logistiek of technisch vlak bij een ongeval of andere incidenten. Daarom stellen we een aantal eisen aan al onze brandweerlieden, dit zowel voor fysieke conditie, voor handigheid als voor karakter.

Goesting gekregen en wil je meer weten? Schrijf je dan in voor één van de infosessies op de zonale opendeurdag op zaterdag 21 september (meer info over de opendeurdag volgt nog)

  
Bereid je voor!

Hulpverleningszone Taxandria is een zone met zowel vrijwillige brandweerlieden en beroepsbrandweerlieden.
De toelatingsvoorwaarden en aanwervingsvoorwaarden zijn voor beide groepen identiek:

 • Ten minste 18 jaar zijn (op het moment van deelname aan de proeven);
 • Belg zijn of de nationaliteit hebben van een ander land van de Europese Economische Ruimte of van Zwitserland;
 • Attest goed gedrag en zeden (te verkrijgen bij het gemeentebestuur) van maximaal 3 maand oud (voor uiterste datum inschrijvingen);
 • Burgerlijke en politieke rechten genieten;
 • In orde zijn met de dienstplichtwetten;
 • Houder zijn van rijbewijs B;
 • Binnen een straal van 8 kilometer van de brandweerpost van je keuze wonen op moment van je benoeming.
 • In het bezit zijn van een federaal geschiktheidsattest voor het basiskader.

Vanaf september 2019 kan je effectief solliciteren. Wil je op de hoogte gehouden worden wanneer de aanwervingsprocedure start? Schrijf je via dit formulier in! 


Wasda, een FGA?

Voordat je kunt solliciteren bij de brandweer - als vrijwilliger of beroeps - moet je dus eerst een Federaal Geschiktheidsattest (FGA) behalen. De selecties zijn over heel het land hetzelfde en bestaan uit 3 modules; een competentietest, een handvaardigheidstest en een fysieke geschiktheidsproef. Het FGA-attest is voor onbepaalde duur geldig, met uitzondering van de lichamelijke geschiktheidsproeven die slechts twee jaar geldig zijn. Als je geschikt bent bevonden, krijg je jouw attest. Met dit attest op zak kun je dan solliciteren bij de brandweer. Dit is echter geen garantie op een plaats in een brandweerpost. Daarvoor dien je ook de rest van de procedure te doorlopen.


Data FGA-proeven voor het basiskader op Campus Vesta (brandweerschool provincie Antwerpen):

 • 13 september in Campus Vesta (brandweerschool provincie Antwerpen), inschrijven vanaf 19/08

Heb je al een FGA maar zijn je sportproeven na 2 jaar vervallen? Je kan er op deze momenten ook terecht om deze proeven te verlengen. 

Je vindt alle informatie over het federaal geschiktheidsattest via ikwordbrandweer.be en bij onze veelgestelde vragen kan je tips vinden om je voor te bereiden.

 

 • Start
 • Werken bij de brandweer
 • Ik wil (vrijwillig) brandweerman/-vrouw worden