14-daagse van de Veiligheid 2018: Elke rookmelder telt!

Van 8 tot 23 september 2018 vindt de ‘14-daagse van de Veiligheid’ plaats. Jaarlijks sensibiliseert de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken samen met de hulpverleningszones tijdens die periode rond brandveiligheid in de woning. De campagne blijft met de slogan “Elke rookmelder telt” inzetten op geplaatste en onderhouden rookmelders en een vluchtplan in geval van brand.

Goed werkende rookmelders redden levens

Aangezien de meeste slachtoffers in de eigen woning vallen en dan meestal nog ’s nachts is het belangrijk om snel verwittigd te zijn wanneer in de woning een brand ontstaat. Als je slaapt werken je zintuigen niet meer op dezelfde wijze. Zo ruik je niets als je slaapt maar werken je oren nog wel goed. En dat is goed om weten om een brand snel te ontdekken.

Daarom blijft het belangrijk om

elke kamer uit te rusten met een rookmelder, ook de slaapkamer. In plaatsen zoals de badkamer, de keuken en de garage is er te veel kans op waterdamp of stof en kan je beter geen rookmelder plaatsen.

Nuttige tips

* Plaats voldoende rookmelders;
* Hang je rookmelders ook meteen op, ze werken enkel als ze aan het plafond hangen;
* Test je rookmelders regelmatig en verwijder ook regelmatig het stof van de rookmelder. Vergeet deze ook niet te testen als je van een lange afwezigheid terugkeert;
* Als een rookmelder meer dan 10 jaar ophangt, verwijder hem volledig en vervang hem door een rookmelder met een batterijlevensduur van 10 jaar. Dat is niet alleen veel goedkoper maar je moet je 10 jaar lang geen zorgen maken over de batterij. De betrouwbaarheid van een optische rookmelder neemt immers af naarmate er zich inwendig meer stof en vuil kan ophopen (en dus naarmate deze ouder wordt).

Opendeurdagen bij de brandweer

De brandpreventieadviseurs van de brandweer geven graag gratis advies aan de burger om diens veiligheid in geval van brand te verbeteren.

In september houden verschillende brandweerposten van de hulpverleningszones, tijdens de 14-daagse voor de veiligheid, daarom hun jaarlijkse opendeurdagen. Hierbij hebben zij doorgaans ook infostands waar de burger terecht kan voor meer informatie over brandveiligheid in zijn woning.

Meer informatie: besafe.be

Prikbord

Retributiereglement

Zonaal retributiereglement 

Versiedatum: 26/02/15 | Gepubliceerd op 06/01/2016 
Aanpassing na zoneraad 20161123

CO gevaar in huis

Rookmelders

Tips voor in de keuken