Doe de deur dicht, en red levens bij brand

Door alle binnendeuren in huis dicht te doen, kan je levens redden. Als er brand uitbreekt, blijft het vuur en de verstikkende rook – de grootste bedreiging – langer opgesloten. Zo is er meer tijd om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen als een rookmelder alarm slaat.

Lees meer

Voorkom schoorsteenbrand

Niets zo gezellig als een knetterend haardvuur op een koude herfst- of winteravond. Maar het is niet zonder gevaar, tenminste als je jouw schoorsteen niet regelmatig laat controleren of goed onderhoudt.

Lees meer

CO-gevaar

Jaarlijks worden meer dan 1000 mensen in België het slachtoffer van een CO-vergiftiging.

Waarom is CO zo gevaarlijk?

  • Omdat je het niet kan waarnemen. Het is kleurloos, geurloos en smaakloos. De aanwezigheid van CO in de lucht is niet vast te stellen zonder meetapparatuur. Je ruikt niets, je ziet niets. CO wordt ook wel “de silent killer” genoemd.
  • Omdat jouw bloed 200-maal beter bindt met CO dan met zuurstof. CO "duwt" daardoor alle zuurstof uit jouw bloed. Slachtoffers worden dus, bij wijze van spreken, chemisch gewurgd.

Lees meer

Rookmelders 2020

Rookmelders verplicht vanaf 2020

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er 's nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in (huur)woningen.

Lees meer

#IkKnalZonderVuurwerk

Zin om zelf vuurwerk af te steken dit eindejaar? Wij geven je zeven goede redenen om dat niet te doen!


1. Verboden
De wetgeving is veranderd. Sinds 26 april 2019 is het overal verboden om vuurwerk af te steken en om wensballonnen op te laten. De gemeente kan beslissen om voor jou een uitzondering te maken, maar dan moet je dit ruim op tijd schriftelijk aanvragen. Heb je geen toestemming en steek je toch vuurwerk af? Dan kan je hiervoor een GAS-boete krijgen.

Lees meer